Elanikkonnakaitse veebikoolitus õpetab kriisides hakkama saama

30
Elanikkonnakaitse koolitus sisaldab mitmeid erinevaid teemasid evakuatsioonist esmaabini. Pilt: Siseministeerium

Sisekaitseakadeemia ja Päästeamet on Siseministeeriumi eestvedamisel saanud valmis elanikkonnakaitse veebikoolituse, mille eesmärk on suurendada Eesti elanike teadlikkust ja valmisolekut võimalikeks kriisideks.

Elanikkonnakaitse e-kursus hakkab paiknema Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi digiarengu osakonna hallataval digiõppeplatvormil Digiriigi Akadeemia. Alates 1. jaanuarist liigub valdkond üle Justiits- ja Digiministeeriumisse, kes jätkab platvormi haldamist.

Loodud veebikoolitus on põhjalik ning sisaldab mitmeid erinevaid teemasid evakuatsioonist esmaabini. Nelja või pisut enama tunni jooksul, mis selle läbimiseks kulub, tutvustatakse muuhulgas psühholoogilise esmaabi andmise põhimõtteid ning antakse head nõu pere ja kodu valmistumisel kriisideks. Koolituse läbimine on paindlik – see tähendab, et iga osaleja saab koolitust läbida omale sobivas tempos, sealhulgas jätkata õpinguid pooleli jäänud kohast täpselt siis, kui see talle sobib.

Siseministeerium valmistab hetkel ette seaduse eelnõu, millega soovitakse muuta vastloodud koolitus kohustuslikuks kõigile avaliku sektori töötajatele, lisaks kaalutakse nõude laiendamist elutähtsat teenust osutavate ettevõtete töötajatele. Neil, kes läbivad kursust enne seadusepügala jõustumist, saab kohustus olema mõneks ajaks täidetud, mistap jääb neil üle vaid koolituselt õpitut rakendada ning hoida oma teadmised värskena, näiteks esmaabi kontaktkoolitusega.

Koolitusele juurdepääs ja selle läbimine on jaotud etappideks. Esmajoones saavad seda teha kõik Siseministeeriumi ja selle valitsemisala töötajad, kelle abil soovitakse leida kõikvõimalikud kitsaskohad, mis võiksid vajada parendamist. Seadusemuudatuse rakendumisel ehk uue aasta alguses, jõuab järg teiste ministeeriumide ja nende allasutusteni. Alates 2025. aasta teisest kvartalist saavad seda läbida teised avaliku sektori töötajad, elutähtsate teenuste osutajad ning kõik teised huvilised.

Elanikkonnakaitse veebikoolituse loomisesse panustasid lisaks Siseministeeriumi, Sisekaitseakadeemia ja Päästeameti töötajatele veel Digiriigi Akadeemia, Sotsiaalkindlustusameti ja Eesti Punase Risti esindajad.

Kristina Kukk
Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik

Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 03.10.2024