Külitse külapäev ja Nõo külade mõõduvõtt tuulepoisi ning vikerkaare saatel

52

10. augustil toimusid Külitse Kiigemäel juba 22. korda Nõo kihelkonna külade mängud ja ühes sellega sai päeva teises pooles tähistatud ka Külitse külapäeva. Tuulepoiss oli vali, ent see ülisportlikku ja meeleolukat päeva ei seganud.

Mängudel hoitakse au sees külaelu

Sellise toreda sündmuse puhul ootavad kõik korraldajad ja võistlejad, et ilmaga veaks. Sel korral läks õnneks. Korraldajad panid võistlus- ja laadaplatsi kokku küll halli taeva ning vihmasahmakate saatel, ent kell 14, kui külade mängud pidulikult avati, säras päike ning võistkonnad Meerilt, Nõgiarust, Kolgast, Aiamaalt ja Külitsest olid valmis. Omakeskis arutati, et huvitav-huvitav, mida siis sel korral ja kuidas. Kaua ei pidanudki ootama. Vaim oli valmis, puusaringid said tehtud ja aeg oli minna rajale. Mida üheksa ala siis sel korral endast kujutasid? Aja peale tuli võistkonnakaaslast käruga vedada, taguda naela pakku, õmmelda nööpi, evakueeruda täiskostüümis punktist A punkti B, võidelda X-jalgade vastu, visata täpsust ning võtta vastasvõistkonnaga mõõtu nii loomade võrkpallis kui mälumängus. Naeru, kilkeid, kaasaelamisi oli rohkelt. Tore oli näha, et võistkondades oli esindatud nii eelkooliealisi kui ka kampa võetud vanaisasid, kes lahendasid koos ülesandeid.

Stopperid ei valetanud ja võidu viisid sel korral koju Meerikate I võistkond, kelle koostöö ning kokkuhoidmine igas võistlusjaamas pani kohtunikud tunnustavalt noogutama. Super meeskond ja imeline tiimitöö. Peaauhinnaks saadud kahekohaline kiik leiab kindlasti nende küla kogunemiskohas rakendust ja uskuge, tulevad teiste külade noored ja vanad ka kaema. Kui mitte varem, siis aasta pärast, kui au kogu päev sisustada ja korraldada jääb just meerikatele. Tagantjärele on hea tõdeda, et külaelu hoitakse au sees, naabrid võetakse kampa ja koos tahetakse midagi ära teha nii oma kogukonnas kui ka mujal. Ainult nii saabki üheskoos oma ümbritsevat elukeskkonda parandada ja ühise eesmärgi nimel mägesid liigutada. Sekka ühiselt veedetud seiklusi ja päevi, nagu seda oli selleaastane külade mängude päev Kiigemäel.

Oodatakse infot Külitse ja Ropka ajaloost

Päeva teine pool ja õhtune osa kauni Ropka järve kaldal oli pühendatud Külitse elanikele ja sõpradele. Laadaplatsil sai kaubelda, täita kõhtu hea ja paremaga. Osaleda sai MTÜ Õnnemaa korraldatud aktiivsetes tegevustes, vaadata üle Tõrvandi vabatahtlike päästjate töö ja varustus, kedrata endale suurem või väiksem savikauss Uhti Kõrts-Avatud Ateljee osavate meistrite käe ja hoole all. Ühiselt valmistati ja söödi ära pidupäevatort. Mõnusat meeleolumuusikat tegi Mini-MTJ.

Õhtu edenedes rääkisime omavahel Külitse ajaloost ja muust huvitavast. Jutt veeres ka tänaseks unustatud Külitsel paiknenud vabadussõja ausamba teemale. Teadaolevalt kadus ausammas senini täpselt teadmata moel. On arvamusi, et see peideti kohalike poolt maamulda ja on tänaseni säilinud. Seepärast teeb Külitse Külaselts üleskutse jagada infot ausamba, sh selle valmimise ja kadumise asjaolude kohta. Samuti oodatakse infot Ropka valla ajaloost. Huvi pakuvad nii külajutud kui ka täpsemad andmed, sh fotod jms. Andke teada telefonitsi numbritel:
Maris 521 3492, Kristi 5384 2739, e-post klubikuku@gmail.com.

Pidu kestis, kuni kurjad vihmapilved tõid Kiigemäele tormituule ning vihma, aga see oligi 10 minutit enne ilusa päeva lõppu. Seega aitäh, ilmataat, et hoidsid!
Külitse Külaselts tänab kohalikke aktiivseid inimesi, kes külapäeva traditsiooni on taastanud ja selle nimel vaeva näevad. Suured tänusõnad korraldajatele, kes selle päeva ilusaks tegid.

Eriline kummardus sponsoritele, kes õla alla panid. Loomulikult ka kohaletulnutele ning kõigile mängudest osavõtjatele. Usume, et päev jäi positiivsete emotsioonidega meelde nii suurtele kui ka väikestele! Elagu külade mängud ja elagu meie armas Külitse!

Maris Lomp ja Kristi Kull
Külitse Külaseltsi esindajad

Kino maale
EelmineTartumaa noored tähistasid suvelõppu
JärgmineHoolitsedes puude ja põõsaste eest