Toredad kohtumised mõisapäevadel

45
Algamas on kaunis kontsert Hedvig Hansoni esituses. Foto: Inga Kurgjärv

Tänavu suvel toimus 20. korda „Unustatud mõisate“ külastusmäng, mida korraldab Eesti Mõisakoolide Ühendus. Meie koolipere on üritusest osa võtnud alates 2015. aastast, kui olime äsja saanud ametlikult mõisakooli staatuse.

Lisaks oma väärika mõisaajaloo tutvustamisele ja mitmekülgsete kontsertide nautimisele on ainulaadne ettevõtmine aidanud arendada koostööd kogukonnaga, mille peamised esindajad on olnud Vana-Kuuste naisselts, Kuuste raamatukogu, Kuuste meesselts ja Kuuste pere- ja noortekeskus. Pikaajaline ja rõõmustav koostöö on olnud ka Tallinna Kammermuusikutega, kes on meie kaunist mõisasaali täitnud unustamatute klassikalise muusika pärlitega.

Erilise muusikaelamuse pakkus seekord hinnatud lauljanna Hedvig Hanson, kes põimis laulude vahele põnevaid lugusid enda muusikalisest teekonnast ja oskas vaimukalt siduda akende taga alanud vihmahoogu oma kontserdikavaga.
Ja kuigi ka sel suvel jäi külastajate arv napilt alla 200, oli iga kohtumine sisukas ja meeldiv. Eraldi tänu Vana-Kuuste naisseltsile, kelle abiga saime viimasel külastusmängu päeval, 3. augustil, kohtuda paljude teadmishuviliste inimestega Kiviõli naisseltsist ja eesti keele kursuslastega Soomest. Küllap sai purustatud viimaste aastate külastajate hulga päevarekord.

Igal suvel lisandub ka uusi toredaid koostööpartnereid. Esimesel külastusmängu päeval tutvustas sepatöö eripära ja pakkus oma unikaalset loomingut müügiks meisterlik sepp Mart Salumaa. Kogu nädalavahetuse said külastajad nautida maitseelamusi ja proovida käsitööd teha Kaspri talu perenaise Ragne Kärner-Neevitsa juhendamisel.

Nagu ikka, annavad kõige usaldusväärsema hinnangu kohtumistele külastajad, kelle tagasisidet on võimalik leida ürituse külalisteraamatust: „Aitäh vanale armsale koolimajale ja selle perele, et saan siit soojad mälestused kaugele kaasa võtta. Ümberringi on kaunis ja puhas ning vana ja uus sobivad ilusasti kokku. Tore, et kohtusin ka oma esimese õpetaja Tiiuga!“ „Olen väga rahul, et alustasin mõisatuuri just Vana-Kuuste mõisast! Leidsin siit imetoredad inimesed, kaunid hooned ja pargi, kuhu tulla edaspidi jalutama.“ „Oli väga huvitav ekskursioon. Oleme Vastse-Kuustest ja selle tuuri järgselt pisut nagu kadedad, et teil siin nii rikas pärand. Ja maja on väga maitsekalt renoveeritud.“
Suur tänu kõigile, kes aitasid külastusmängu päevi põnevalt sisustada ja mitmekesiseks kujundada.

Kaido Mark
Kuuste Kooli huvijuht

Kino maale
EelmineSoome noored Kambjas: kolme kooli külastus ja meeldejääv „Vahupidu“ Ülenurmes
JärgmineTartumaa noored tähistasid suvelõppu