Ülenurmel paraneb vee- ja sademeveeteenuse kvaliteet

48
Ülenurme, Pargi tänav. Foto: Marko Ojakivi

Ülenurme alevikus Pargi tänaval on ees ootamas torustiku renoveerimistööd, mille tulemusel paraneb piirkonna vee-, kanalisatsiooni- ja sademeveeteenuse kvaliteet. Samuti asendatakse tänaval olemasolev puudeallee uuega.

Kambja Vallavalitsuse ja AS Tartu Veevärgi ühisprojekti raames vahetatakse välja Pargi tänava piirkonna vee- ja reoveetaristu ning ehitatakse sademeveekanalisatsiooni torustik. See on jätk eelmisel aastal Poldri tänaval teostatud vee-, reovee- ja sademeveekanalisatsiooni töödele. Selle tulemusel väheneb veeavariide ja -lekete tõenäosus ning paraneb veeteenuse osutamise kvaliteet.

Torustike vahetus- ja ehitustööd on planeeritud teha käesoleval aastal, kuid sõltuvad suuresti ilmastikuoludest. Asfalteerimistööd peavad olema teostatud ning nõuetekohane dokumentatsioon esitatud hiljemalt 30. juuni 2025. Töid teostab WESICO PROJECT OÜ. Ühisprojekti kogumaksumus koos käibemaksuga on 545 388,01 eurot.

Renoveerimistööde teostamisel uuendatakse ka Pargi tänava teekate ja äärekivid ning asendatakse tänaval olemasolev puudeallee uuega.

Pargi tänava allee Ülenurmel saab uue ja värskema ilme

Tööde teostamisel arvestatakse Pargi tänava ääres kasvavate puudega, mis moodustavad ühepoolse allee ning on istutatud teele niivõrd lähedale, et tänaseks päevaks on mitmed kasvanud äärekivi sisse. Torustiku ja tee uuendust planeerides jõuti seisukohale, et töid pole võimalik teha puid, peamiselt puude juuri kahjustamata.

Kuna Pargi tänava põhjapoolne osa kuulub Ülenurme mõisa pargi hulka, mis on looduskaitse all, siis küsis vallavalitsus Keskkonnaametilt arvamust, et selgitada välja allee edasine saatus.

Keskkonnaameti soovil lasti Pargi tänava alleele ja seda ümbritsevatele puudele teha dendroloogiline hinnang, mille teostas dendroloog Sulev Järve. Kokkuvõtlikult on allee puud vigastuste ja haigustega. Nii dendroloogi kui ka Keskkonnaameti seisukoht on, et olemasoleva allee peab asendama uuega, mis istutatakse vähemalt kahe meetri kaugusele uuest äärekivist. Asenduseks istutatakse haigustele vastupidavamad läänepärnad või läiklehised pärnad. Nii saab ajalooline allee taastatud ja värskema ilme. Istutus on planeeritud 2025. aasta kevadesse, puude raieni jõutakse arvatavasti juba 2024. aasta sügisel. Puude raie ja asendusistutusega on nõus ka maaomanik, Riigi Kinnisvara AS.

Marko Ojakivi

 

Pargi tänava allee dendroloogilisest hinnangust

Kuna Pargi tänava põhjapoolne osa kuulub Ülenurme mõisa pargi hulka, mis on looduskaitse all, siis küsis Kambja Vallavalitsus Keskkonnaametilt arvamust, et selgitada välja allee edasine saatus. Keskkonnaameti soovil lasti Pargi tänava alleele ja seda ümbritsevatele puudele teha dendroloogiline hinnang, mille teostas dendroloog Sulev Järve juulis 2024.

Dendroloog hindas alleeks kokku 27 puud, millest 24 on harilik pärn, kaks harilik vaher ja üks suurelehine pärn. Allee puudest 11 kuuluvad III väärtusklassi (oluline puu), 12 puud IV väärtusklassi (väheväärtuslik puu) ja neli puud V väärtusklassi (likvideeritav puu).

Dendroloogilise hinnangu kohaselt on enamus pargialal kasvavatest harilikest pärnadest kahjustatud pärna võrsesurmast, lisaks on äärekivi ääres kasvavad puud aastakümnete jooksul saanud erineva ulatusega tüvevigastusi, mille tagajärjel on tekkinud mädanikukolded, tüvelõhed ning -õõnsused. Puud, mis määrati III väärtusklassi kui olulised puud, ei ole samuti puudusteta – mitmel puul on latv kuivanud, nakatumus pärna võrsesurmaga ning juurekaela- või tüvevigastused. Kokkuvõtlikult on allee puud vigastuste ja haigustega.

Nii dendroloogi kui ka Keskkonnaameti seisukoht on, et olemasoleva allee peab asendama uuega, mis istutatakse vähemalt kahe meetri kaugusele uuest äärekivist. Asenduseks istutatakse haigustele vastupidavamad läänepärnad või läiklehised pärnad. Nii saab ajalooline allee taastatud ja värskema ilme. Istutus on planeeritud 2025. aasta kevadesse, puude raieni jõutakse arvatavasti juba 2024. aasta sügisel. Puude raie ja asendusistutusega on nõus ka maa omanik, Riigi Kinnisvara AS.

Pargi tänavast lõunapoole jääb tee äärde seitse puud (suurelehised pärnad ja üks harilik pärn), millest kaks määrati III väärtusklassi, kolm määrati IV väärtusklassi ja kaks määrati V väärtusklassi. Kuna ka nende juured saavad torustiku vahetusel vigastada ja puude seisukord ei ole hea, siis ka need puud eemaldatakse.

Gerda Ustimenko
valla keskkonnaspetsialist

Kino maale
EelmineSaame tuttavaks
JärgmineKülitse-Ülenurme kergliiklustee esimese etapi ehitustööd on valmis