Kambja valla eelarvestrateegia on avalikul väljapanekul

48
Tõrvandi koolimaja. Foto: Marko Ojakivi

Valminud eelarvestrateegia on nelja eelarveaasta finantsplaan, mis annab rahalised orientiirid valla võimalustest arengukavas kavandatud tegevuste realiseerimiseks. See käsitleb aasta tegevustulusid ja -kulusid, investeeringuid ja finantseerimistegevust, nendest lähtuvaid rahavoogusid ning on aluseks järgmise aasta eelarve koostamisel, kohustuste võtmisel ja investeeringute kavandamisel.

Kambja valla eelarvestrateegia aastateks 2025 kuni 2028 avalik väljapanek toimub 3. kuni 17. oktoobrini 2024 siin. Ettepanekuid oodatakse 17. oktoobriks aadressile vald@kambja.ee.

Perioodil 2025–2028 mõjutavad kohalike omavalitsuste tulubaasi oluliselt riigi otsused.

2023. aastal käivitati hooldekodude reform ja selleks eraldas riik ühekordselt ka lisavahendeid. Mitmed varem riiklikus toetusfondis olnud eraldised on viidud tulubaasi läbi maksude – hooldusreformi, asendushoolduse ja matusekulude finantseerimine. Muudetud on füüsilise isiku tulumaksu eraldamise metoodikat kohalikule omavalitsusele.

Eelarvestrateegia perioodi tegevuste planeerimisel on eesmärkideks seatud:

  • Plaanid on konservatiivsed ja jätkusuutlikud.
  • Eelarvestrateegia perioodil peab leidma üldiseid kokkuhoiu kohti, eelarveline kate uutele tegevustele tuleb leida pigem valdkondade siseselt või valdkondade üleselt.
  • Positiivne põhitegevuse tulem võimaldab vallal lisaks laenude teenindamise kuludele (laenu- ja intressimaksed) panustada rohkem vahendeid oma investeerimistegevusteks.
  • Erinevate toetusrahade kaasamine vajalike investeeringute teostamiseks.
  • Valla finantsvõimekuse säilitamine.

Nimetatud eesmärkide elluviimisel tuleb arvestada reaalse ümbritseva majanduskeskkonnaga.

Lisateave: Eve Jaanus, valla finantsjuht

Kino maale
EelmineTeerajajate allee pikenes Euroopa kultuuripealinna jalajälgedega
JärgmineKambja vald toetab noorte huviharidust ja -tegevust