Teerajajate allee pikenes Euroopa kultuuripealinna jalajälgedega

36

IMG_1583

GALERII: Tartu Teerajajate Allee 02.10.2024. Fotod: Merle Värv

2. oktoobril 2024 Tasku keskuse kõrval peetud jäljetseremoonial pikenes Tartu Teerajajate allee uute jalajälgedega. Oma jäljed astus kivisse rahvastikuteadlasele professor Ene-Margit Tiit, ujuja Kregor Zirk ja Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 jäljed sümboliseerivad endas kogu märgilisele tiitliaastale eelnenud ettevalmistusi, terve selle aasta väldanud võimsat kultuuriprogrammi, sellesse panustajaid ja uskujaid – see on jälg kogu Tartule ja Lõuna-Eestile.

Ene-Margit Tiit on Tartu Ülikooli matemaatika-informaatikateaduskonna emeriitprofessor ning rahvastikuteadlane. Kregor Zirk on Eesti ujuja.

Ene-Margit Tiit ja Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 valiti tänavuste kandidaatide seast välja žürii poolt, kuhu kuulusid Tartu linnavalitsuse, Tartu Ülikooli, Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Vanemuise teatri, Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja, Tartu Postimehe ja Estiko Grupi esindajad.

Kregor Zirki võit selgus rahvahääletuse tulemusel. Tasku kodulehel ja Tartu Postimehe veebis läbi viidud hääletusel koguti kokku enam kui 5600 häält.

Teerajajate allee eesmärk on tunnustada neid, kes oma töö või teoga on andnud märkimisväärse panuse Tartu linna arengu, tutvustamise või tunnustamise heaks.

Euroopa kultuuripealinna korraldavad: Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu linn, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald.

Senised teerajajad on Tartu Vaim, Andres Metspalu, Herta Elviste, Hannes Kaljujärv, Andrei Sõritsa, Jaan Kirsipuu, Hillar Palamets, Tiiu Sild, Tanel Laisaar, Marget Savisaar, Tiia Toomet, Rutt Hinrikus, Mart Noorma, Ülo Niinemets, Sirje Eomõis, Evald Rooma, Aivar Tommingas, Joel Luhamets, Rasmus Mägi, Mika Keränen, Janika Mölder, Mati Karmin, Andres Dvinjaninov, Peeter Volkonski, teater Vanemuine, Andres Kuusik, Undel Kokk, Maire Breede, Airi Liiva, Mart Ustav, Julia Beljajeva, Tarmo Noop, Katrin Õunap, Hele Everaus ja Krista Aru.

Jäljed on pronksi valanud skulptor Bruno Kadak.

Teate edastas: Annela Laaneots, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator, 557 9808, annela.laaneots@tartu2024.ee

Kino maale
EelmineRMK alustab lähiajal Tatra orus kuivanud puude raiet