Tartu Ülikooli eetikakeskus kutsub kogukondi arutlema usalduse ja ellujäämise seoste üle

47
Kogukonnaelus on kaalukas roll kogukonna eestvedajal. Foto: KÜSK

3. oktoobril 2024 toob Tartu Ülikooli eetikakeskus kokku oma ala eksperdid nii Eestist kui ka välismaalt, et rääkida usalduse eri tahkudest. Tartu Ülikooli muuseumis toimuvale konverentsile on oodatud kõik, kes soovivad üheskoos rääkida usaldusest ja kogukonnast kui meie kõige väärtuslikumast ellujäämisgarantiist praeguses ebakindlas maailmas.

Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis (Lossi 25, Tartu) toimuval konverentsil „Usaldus = ellujäämine?! Kust tuleb ja kuhu kaob usaldus ning kuidas jääda ellu?“ uuritakse ja mõtestatakse usalduse rolli ellujäämises ning kogukondade arengus. Koos kohalike ja välismaiste ekspertidega heidetakse valgust teema eri tahkudele.

  • Ellujäämine ja kriisid. Milline on usalduse roll kriisiolukorras (nt pikaajaline elektrikatkestus, kliimamuutused, pandeemia või majanduslangus)?
  • Kogukond ja koostöö. Kuidas luua ja tugevdada usaldust kohalikus ja üleilmses kogukonnas ning nende vahel?
  • Teadus ja innovatsioon. Kuidas saab teadus aidata lahendada tänapäeva kriitilisi probleeme ja kasvatada ühiskonnas usaldust? Konverentsiprogrammi kuulub ka heade mõtete linna Tartu teemaline etendus Tartu Waldorfi Teatrilt. Lavalaudadel saavad sügavad ideed vormi nooruslikus esituses.

Päeva alguses on võimalik osaleda ka Tartu Ülikooli muuseumi tuuril. Konverents lõppeb vastuvõtuga, mille järel saab ühiselt vaadata filmi „Riigisaladus“ (Official Secrets). Film põhineb Briti ajakirjanik Martin Brighti paljastatud lool. Kohal on ka Bright ise ja peale filmi saab kuulata arutelu vilepuhumise teemal, mida juhib Tartu Ülikooli ajakirjanduse professor Halliki Harro-Loit.

Konverents võtab kokku Tartu Ülikooli eetikakeskuse Tartu Maailmaülikooli projekti, mis on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammist. Projekti raames toimus Lõuna-Eestis kogukonnaakadeemia tüüpi ürituste sari, mille käigus kohtusid Lõuna-Eesti aktiivsete kogukondade liikmed maailma tippteadlastega, et vahetada kogemusi ning otsida lahendusi nii üleilmsetele kui ka kohalikele probleemidele. Partnerina oli Tartu Maailmaülikooli tegemistesse kaasatud teinegi Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekt Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm.

Registreerumine konverentsile siit.

Lisainfo: Triinu Laan, Tartu Ülikooli eetikakeskuse projektijuht, 5332 2153, triinu.laan@ut.ee

Kino maale
EelmineÜlenurmel kogunevad jooksusõbrad