Vallavolikogu 29.08.2024 istungilt

833

Kambja vallavolikogu istung neljapäeval 29. augustil 2024 Reola kultuurimajas algas kell 17. Kohal oli 19 volikogu liiget, elektrooniliselt osales 2 liiget.

Volikogu kutsuti kokku kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 43 lõike 4 alusel, mille kohaselt volikogu esimees kutsub volikogu kokku vähemalt neljandiku volikogu koosseisu ettepanekul nende poolt tõstatatud küsimuste arutamiseks.

22.08.2024 esitasid seitse volikogu liiget taotluse volikogu kokkukutsumiseks 29.08.2024 kell 17 seoses umbusalduse avaldusega vallavanem Illari Läänele.

Päevakord kinnitati ühehäälselt.

Päevakord:

1. Umbusalduse avaldamine vallavanem Illari Läänele

Volikogu liige Tarmo Kleimann esines ettekandega eelnõust, millega avaldatakse umbusalust vallavanem Illari Läänele:

„Austatud volikogu liikmed ja külalised!

Tuginedes kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse paragrahv 46, lõikele üks, algatati 21. augustil 2024 volikogu istungil 11 volikogu liikme poolt umbusalduse avaldamine Kambja vallavanemale Illari Läänele.

Ma loen selle otsuse eelnõu, mida siis pärast hakkame kõik hääletama: „Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) § 46 lõike 1 kohaselt võib vähemalt neljandik volikogu koosseisust algatada umbusalduse avaldamise vallavanemale. 21.08.2024 volikogu istungil algatati 11 volikogu liikme poolt umbusalduse avaldamine vallavanem Illari Läänele. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 22 lg 1 punkti 18, § 45 lõike 5, § 46 lõike 4, umbusalduse avalduse ning umbusaldushääletuse tulemuste alusel Kambja vallavolikogu otsustab avaldada umbusaldust vallavanem Illari Läänele. Umbusalduse avaldamine vabastab Illari Lääne vallavanema kohustustest ja ametist. Pidada kinni vallavanem Illari Lääne lõpparvest tasu väljatöötamata põhipuhkuse eestׅ“.

Umbusalduse avaldamine on tingitud vallavolikogu liikmete usalduse kaotusest vallavanem Illari Lääne suhtes põhjusel, et vallavanem ei ole pika aja jooksul suutnud teostada edukalt Kambja vallavalitsuse ja valla üldjuhtimist, moodustada vallavalitsuses pädevat meeskonda ja lahendada tulemuslikult valla peamisi probleeme.

Tänaseks oleme olukorras, kus mitmed strateegiliselt olulised taristuga seotud küsimused on lahendamata. Päikeseratta kinnistule lasteaia projekteerimiseks läbi viidud riigihankemenetlus on kahel korral lõppenud hankemenetluse tulemuseta. Seejuures on ühel korral sekkunud rahandusministeerium ja alustanud järelevalve menetlust. Kambja vallavolikogu liikmed on korduvalt, sealhulgas volikogu komisjonides, juhtinud vallavanema tähelepanu riigihangete korraldamisel kehtivatele nõuetele ja märkinud ära, et kohalik omavalitsus peab käituma hankemenetluses eeskujulikult, seadust järgides. Vaatamata eeltoodud eeltoodule viis Kambja  vallavalitsus ajavahemikul veebruarist aprillini 2024 läbi riigihanke lasteaiahoone ehitusprojekti hankimiseks. Hankel tunnistati edukaks pakkumus, mille vastavus riigihanke tingimustele on kaheldav ja ebaselge. Kõnealuse riigihanke läbiviimise asjaolude kontrollimiseks on majandus- ja korruptsioonikuritegude ringkonnaprokuratuur alustanud kriminaalmenetlust.

Umbusalduse avalduse esitanud 11 Kambja vallavolikogu liiget leiavad, et arvestades eeltoodut on vallavanem Illari Lään kaotanud volikogu ja avalikkuse usalduse ning ei saa jätkata Kambja vallavanemana. Avalduse esitanud volikogu liikmed teevad ettepaneku avaldada umbusaldust Kambja vallavanem Illari Läänele.

Ma tuletan siin ka kõigile volinikele veel meelde, et hääletamisel erapooletuks jäämine tähendab toetust praeguse vallavanema jätkamiseks. Ja palun kõigil volikogu liikmetel teha oma otsus südametunnistuse, väärtushinnangute ja tõekspidamiste järgi. Aitäh!“.

Kaasettekandega esines vallavanem Illari Lään:

„Lugupeetud volikogu esimees, head liikmed!

Täna siin kõnepuldis viibides on natuke selline deja vu tunne – nagu see kõik oleks varem olnud või kordunud. Ja tegelikult ongi. Meenutame, kogesime vallavalitsuses sama mustrit 2023. aasta kevadel. Toona siis abivallavanem Triin Nõmmistu valati samuti ohtrate süüdistustega üle – teemaks Kasevälja–Nõlva teele valgustuse rajamine valla elanikele. Peamised süüdistajad olid ka tookord samad inimesed, kes on ka täna. Loomulikult tehti kaebus politseile ja me teame tavaprotseduurina politsei algatab siis menetluse, et tuua asjas selgust. Tõsi, sellest ei piisanud. Menetluse alustamise järel, mäletame, korraldati ka abivallavanema aadressil mustamine sotsiaalmeedias. Küll räägiti seal kurjategijatest ja korruptsiooni ilmingutest vallast ja millest kõigest veel. Kuidas see lõppes? Abivallavanem jäi oma tööst ilma, pooleliolevad tööd jäid vallas seisma ja vallavalitsuse töö samamoodi oli selgelt takistatud. Nagu me teame, siis sellistel puhkudel võtab menetlemine teinekord päris kaua aega. Ja nii ka läks. Kuid lõpuks märtsis 2024 ehk siis käesoleval aastal tuli ka politseist vastus: rikkumised pole tõendatud, menetlus on lõpetatud. Punkt.

Võiks küsida: kes vastutab sellisel juhul süüdistuse tahtliku levitamise eest? Tundub, et mitte keegi.

Umbusaldusavalduses kõlas, nagu siin juba täna diskussiooniks oli, etteheide vallavanema või vallavalitsuse meeskonna aadressil. Ma meenutan, kui kevadel 2023 käisid meil läbirääkimised Toomas Järveojaga, kui abivallavanema uue kandidaadiga, helistas talle volikogu esimees Aivar Aleksejev. Kõlas küsimus: „Kas sa tõesti tahad siia ussipessa tööle tulla?“.

Jah, seda ussipesa-juttu on siin paljud volikogu saalis ja kaugemal kuulnud juba päris mitmeid aastaid. Ma küsiks omakorda vastu. Miks on Kambja vallavalitsuses pikka aega ussipesa olnud? Miks mitte midagi pole ette võetud? See võiks ju olla oma meeskonnast hooliva juhi üks ülesannetest. Meeskonnast rääkides, julgen mina täna kinnitada, et täna seda ussipesa vallavalitsuses enam ei ole. Jah, tänu ebameeldivatele, aega nõudvatele, aga hädavajalikele otsustele jääb minust järgmisele vallajuhile maha teistsugune meeskond, kes on kokkuhoidev ja üksteist austav. Ei pea enam aega kulutama valeinfo, kuulujuttude levitamise või meeskonnaliikmete halvustamisega seotud lisapingetele – lisatööle.

Kas meie ametnikud on vigu teinud? Kindlasti on. Ei vallavalitsuses ega teenistujate seas ei ole meil eksimatud inimesed – eksimatud robotid. Kui menetlused, märgukirjad ja muu selline aitavad valla tööprotsesse paremaks muuta, siis konstruktiivne kriitika on kogu aeg olnud teretulnud. Vallavanemana ei ole mul olnud teist võimalust, kui otsuste tegemisel usaldada oma meeskonda.

Kõlas ka etteheide, et me pole jõudnud lahendada valla peamisi probleeme. Tõepoolest, kahe aastaga ei ole tõesti jõudnud kõiki valla probleeme lahendada. Lasteaiakohtade puudus, lahendamata sademevee ja tänavate probleemid, ehitamata kergliiklusteed, spordiplatsid jne vajavad kindlasti lahendamist järgnevate aastate jooksul. Need on tõesti ainult mõned näited. Küll aga jõudis meie koalitsioon tegelikult väga lühikese ajaga valmis ehitada uue koolimaja Tõrvandis. Olemas on uue lasteaia põhiprojekt Räni külas ja töös on ka Kambja lasteaia kinnistu detailplaneering. Üle pikkade aastate, on lõpuks alustatud ka uue kergliiklustee ehitamisega. Meil on vallas rattaringlus, bussiliin Tartuga – kus minul on põhjust tänada ka oma eelkäijat – uued mänguväljakud Kuustes, Soinastes Ülenurmel jne. Külitse ühisveevärgi projekt, kus on olnud õigustatud kriitika, mis on väga pikalt seisnud, on tänaseks olemas. Ehk siis, mina julgen hinnata, et senine koalitsioon on olnud töökas ja meil on õnnestunud umbes 80 protsenti oma lubadustest ära täita.

Ja veel positiivset. Kuigi mäletame, et valimisliit Ettevõtlik Kambja võitles tulihingeliselt vastu meie ettepanekule uute planeeringute algatamise arutamiseks volikogus. Täna on mul väga hea meel näha, et arusaamad on muutunud ja detailplaneeringu algatamisega seotud arutelud ja otsused volikogu saalis on kindlasti vajalikud ja tegelikult laiemat kogukonda palju paremini kaasavad. Samamoodi me näeme oma meeskonnaga veel positiivseid muutusi ja volikogu liikmete arusaamade muutus selles osas, et kinnisvaraarenduse puhul enam põldude täisehitamisest ei piisa – tuleks tagasi panustada ka valla taristusse. Siinkohal ma kiidaks neid diskussioone, mis on volikogus ka nendel teemadel toimunud.

Ja lõpetuseks. On ühtviisi kurb, aga tegelikult ka märgiline, et tänasest vallavolikogu koosseisust on lahkunud juba kolm liiget. Seehulgas on valimisliidu Hoiame Head asendusliikmetest samuti kolm inimest keeldunud volikokku tööle tulema. Kõikidel volikogust lahkumistel on vähemalt üks ühine joon. Selleks on väsimus pidevast süüdistamisest ja sildistamisest valimisliidu Ettevõtlik Kambja poolt. Oleme ausad tegelikult ka mitmed opositsiooni kuuluvad volikogu liikmed on omavahelistes vestlustes korduvalt tunnistanud, et nad ei taha enam seda negatiivsust, mida üks kitsas seltskond on pikka aega levitanud. See sööb inimeste motivatsiooni ja vaimset tervist, mille tunnistajaks me oleme kahe aasta jooksul olnud.

Lahkus meie seast või laiemalt maailmast maailma vanim inimene – 117-aastaseks elanud Hispaania vanaproua. Enne jõuti tema käest küsida, et mis on siis tema pikaealisuse saladus. Ta vastas, et selleks on oma vaimse tervise hoidmine ning mürgiste inimeste vältimine oma elus. Usun, et seda soovitust tasub järgida. Minu poolt aitähh Kambja valla inimestele usalduse eest! Aitäh koostööpartneritele, koalitsioonile tehtud sisuka töö eest. Aitäh volikogule ja head hääletamist!“.

Sõnavõtuga esinesid volikogu liikmed Urmas Kink ja Toomas Otsatalo.

Volikogu otsustas avaldada vallavanem Illari Läänele umbsusaldust (11 poolt, 7 vastu, 3 ei hääletanud).

2. Vallavanema asendaja määramine

Volikogu esimees Aivar Aleksejev esines ettekandega eelnõust, millega määratakse vallavanema kohusetäitja kuni uue vallavanema ametisse nimetamiseni.

Volikogu otsustas määrata vallavanema kohusetäitjaks abiavallavanema Liis Rosina (18 poolt, 1 vastu, 2 erapooletut).


Järgmine korraline istung toimub 18.09.2024.

Istung lõppes kell 17.42.

Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 21.08.2024
JärgmineVälja hakatakse andma märgist Tartumaine Toit