Augustikuu: enne töö, siis lõbu

109
Põllumajandusmuuseumi talgusimmanil 31.08.2024 saab tantsida, süüa, juua, osaleda töötubades ja uudistada näitust. Foto: Eesti Ajaloomuuseumi digifotokogu

August on olnud läbi aegade põllupidajate jaoks üks töisemaid kuid aastas. Saagikoristus on alanud, aiamaad ja põllud on täis küpseid vilju. Töö kõrvalt jõuti pidada ka rahvapidusid ja simmaneid, mis on olnud osa meie kultuurist alates 19. sajandi teisest poolest. Need on rõõmsad sündmused, kus inimesed tulevad kokku, et laulda, tantsida, kohtuda, nautida head toitu ja seltskonda. Just tutvuste loomiseks olid sellised peod kõige kasulikumad: kohtusid südamed, sündisid uued sõprussuhted.

Talgusimman oli ühe töise kogukonna märk, mis tugevdas ühiseid sidemeid ja aitas hoida elus meie kultuuripärandit. Päeval tehti koos tööd, õhtul tänati abilisi pika laua taha istudes hea ja paremaga.

Ka Eesti Põllumajandusmuuseumis külvasime sel aastal aiamaale palju seemneid ja istutasime taimi. Nüüd on käes augustikuu ja saagikoristuse aeg. Kutsume kõiki 31. augustil kell 17 osalema Ülenurmele meie talgusimmanile, kus võtame üles muuseumi aiamaa saagi ja naudime koos meie enda inimeste tehtud hõrgutisi. Muidugi võivad peolised kaasa võtta ka oma parima hoidise. Saab tantsida, süüa, juua, osaleda töötubades ja uudistada näitust „Peedist pesumasin: leidlikkus maal“.

Laura Rämman
SA Eesti Maaelumuuseumid ürituste ja turunduse spetsialist

„Peedist pesumasin: leidlikkus maal“. Simmanipidu

Kino maale
EelmineSisevete festivalist võttis tänavu osa rekordarv vetelsõitjaid ja kultuurinautlejaid
JärgmineKuidas käituda hättasattunud metsloomaga?