Valguse festivali juubel viib külastajad kuu peale

Vabatahtlik – tule ja aita Valguse festivali korraldada

155
Foto: Birgit Pettai

Tänavu kümnendat korda toimuv Valguse festival toimub sel aastal kuus päeva, 30. septembrist 5. oktoobrini ning on pühendatud piiride avardamisele ja uutele teadmistele.

Valguse festival väljendab ühe kosmosereisi võtmesündmusi: kosmoses viibimine ning horisondi avamine ning kannab pealkirja „Kohtumine“. Teemat antakse edasi heli- ja valgusinstallatsioonide, tantsulavastuste ning muusikaga. Eraldi programm on ka noortele.
Sel aastal kaasab Valguse festival lisaks senistele tegevustele Nõo vallas ka piirkonna olulisemat Tartu lennujaama Kambja vallas. Kuupäevane festival ühendab piirkondade väiksemad tegevused ühtseks tervikuks, jagades oskusi ning teadmisi valgusest ning selle olemuse teaduslikust ja kunstilisest küljest.

Tegevused Kambja vallas

NASA plaanib viia inimesed kuule. Kuu lõunapoolusele peaksid 2024. aastal astuma taaskord mees ja esimest korda ka naine. Austades ja tähistades inimkonna uudishimu, kogutakse maandumisenergia kokku valguse ja heliga, mida kujutatakse 30. septembril Läti partnerite Story Hub ja Those Guys Lightning koostöös loodava heli- ja valgusinstallatsiooniga „Maandumine“ („Touchdown – Coliseum“) Tartu lennujaama ja Eesti Lennuakadeemia territooriumil. Nii maandub kuul NASA projekt Artemis 3. Kunstiteose lahutamatuks osaks on spetsiaalselt loodud muusika, millesse helilooja Taavi Tulev sulatab industriaalsed lennuhelid.

Tartu lennujaama ja Eesti Lennuakadeemia juurde satuvad enamasti vaid lennundusvaldkonna inimesed, ent festivalil saavad kõik huvilised territooriumi avastada. „Loodame, et see projekt ei paku mitte ainult eksklusiivset kultuurisündmuse elamust, vaid tõmbab tähelepanu ja inspireerib kõnelema Tartu lennujaama kui naaberriikide ja EL-i piirkondliku ühenduspunkti tulevikust,“ sõnas Valguse festivali peakorraldaja Ingrid Hamer.
Lisaks on lastele avatud eraldi ala koos põneva meisterdamise töötoaga. Lennuakadeemias on võimalik maandumise ja lennujuhtimise simulatsioonidega ka ise protsessi läbi proovida. Lisaks on kavandamisel veel mitmeid lisategevusi koos piduliku festivalinädala avamisega.

Tegevused Nõo vallas

Festivali raames on 2.–3. oktoobrini TÜ Tartu observatooriumi külastuskeskuses üldhariduskoolide noortele suunatud kosmosevaldkonna karjääripäevad „Kaugusesse!“ („Beyond!“). Tartu Ülikooli kosmosekeskuse ehk Tartu observatooriumi ja Euroopa kosmosehariduskontorite võrgustiku (ESERO) korraldavad noortele mõlemal päeval kümme eelregistreerimisega töötuba, kus teadlased ja ettevõtjad tutvustavad kosmose- ja inseneeriavaldkonna põnevaid võimalusi. Astronoomia ja kosmos on teemad, millega on võimalik eri vanuses lapsi ja noori loodus- ja täppisteadusele lähemale tuua. Näiteks toimub elektroonika jootmise töötuba, kus valmib töötav LED-tulega elektriskeem, katsetatakse arvutimängus Kerbal Space programmi abiga valmis ehitada ja orbiidile saata töötav kanderakett ning mõõdetakse kaugete objektide vahelisi kaugusi parallaksi meetodi abil. Õpilased saavad “küpsetada” ka komeeti ning planeerida selle jäädvustamiseks “Komeedi möödalennu missiooni”. Lisaks tutvustatakse Tõravere tiigi juures ja viiakse läbi lihtsamaid võrdlusmõõtmisi satelliitandmete interpreteerimiseks. Kindlasti leiab töötubades veel käsitlust viimasel ajal palju edasiarendust saanud Kuu missiooni teema. Töötoad toimuvad mõlemal päeval kella 10.00-12.00 ja 13.00-15.00.

Noorteprojekti raames toimub Tõraveres 3. oktoobril ka tantsuline lühilavastus. Tantsuklubi Triiniks ning Just Tantsukooli tantsijad annavad sel päeval kaks etendust kell 15.00 ja 17.00. Lavastusi juhivad Taani Ollerupi Spordiakadeemia tudengid.
Festival kulmineerub 5. oktoobril Nõos Külli Roosna ja Kenneth Flaki vabaõhu-tantsulavastusel „Õhus“ (“Floating”), milles otsitakse ühist keelt kunsti, teaduse ja tehnoloogia vahel. Etendused toimuvad 5. oktoobril kell 20.00 ja 21.00. Nõos on ka elava tule ala ja toimub tule töötuba. Nõo kirikus toimub sel päeval pianisti Lauri Väinmaa kontsert.

Valguse festival pakub pimedasse aega efektseid valguselamusi teadusliku ja kunstilise lähenemise kaudu. Siinkohal kutsume üles perekondi ja suguvõsasid piirkonnas koos kodu valgustuselementidega kaunistama. See on kogukonnasündmus, kus erinevad põlvkonnad saavad koos aega veeta ja oma loomingulisust ning teadmisi kasutada.
Tänavune juubeli Valguse festival kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi ja on tasuta. Festivalil on kavas veel mitmeid täiendusi ja üllatusi. Täpsemat infot jälgi Valguse festivali Facebooki ja Instagrami lehtedelt!

Birgit Pettai
Valguse festivali kommunikatsioonijuht

Vabatahtlik – tule ja aita Valguse festivali korraldada

Otsime Valguse festivalile vabatahtlikke. Tule ja aita meil sügise maagilisemat festivali korraldada! Abikäsi vajame nii 30. septembril Tartu lennujaamas kui ka 5. oktoobril Nõos festivalialade ettevalmistamisel ja hiljem mahavõtmisel. Lisaks saab panustada liikluse korraldamisel ja sündmuse jäädvustamisel ning tegeleda festivali heakorraga.
Vastutasuks pakume põnevat kogemust, head seltskonda ja toitlustust festivali ajal. Vabatahtlikuna saad olla osa meeskonnast ja kogeda festivalimelu.

Kui oled huvitatud, siis täida hiljemalt 15. septembriks ankeet ja õigepea võtame juba sinuga ühendust.

Hakkan vabatahtlikuks

Tutvu Valguse festivali programmiga: valgusefestival.ee/programm
Lisateavet küsi telefonil tel +372 511 3363 või valgusefestival@valgusefestival.ee

 Nüüd on kõigil võimalus anda oma panus juba sügisel toimuvaks 10. Valguse festivaliks – salvesta kosmose helisid ja saada meile! Tänavune Valguse festival saab stardi suuremahulise heli- ja valgusinstallatsiooniga „Maandumine“ Tartu lennujaama ja Eesti Lennuakadeemia territooriumil. Saadetud helid leiavad installatsioonis kasutust. Lase fantaasial rännata! Helide salvestamisel pea silmas: salvesta helid telefoni või mõne muu seadmega; märgi juurde, mis heliga tegemist on; heli pikkus peaks olema maksimaalselt 30 sekundit. Salvestatud helid palume saata hiljemalt 10. septembriks e-posti aadressile info@valgusefestival.ee Jääme teie lennukaid ideid ootama!

Kino maale
EelmineVallavolikogu 21.08.2024 istungilt
JärgmineValla supluskohtadest võetud veeproovid vastavad normidele