Koorimuusikafestival Kambja vallas seisab kooriliikumise tuleviku eest

259
Koorimuusikafestival toimub 16.–18. august Kambja vallas Tartumaal. Pilt: Kambja VV pildikogu

16.–18. augustini 2024 Kambja Kooriakadeemia eestvedamisel toimuv koorimuusikafestival Kambja vallas seisab kooriliikumise tuleviku eest.

Kambja vallas kui Eesti koorilaulu hällis korraldatakse koorimuusikafestival, mis meenutab 230 aasta möödumist esimesest kirjalikult mainitud eestikeelsest koorilaulust. Festival toetab kooriliikumise püsimajäämist ja kooriprodutsentide järelkasvu Eestis.

Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvas Kambja Kooriakadeemias osales kaheksa koorikollektiivi. Pooleteistaastase koolitusprotsessi peamiseks rõhuasetuseks oli muusika ettekandmise viisi ühendamine teiste kunstivormidega, nagu tants, teater, visuaalkunstid ja innovatiivne ruumikasutus. Rahvusvahelises koostöös viis meistriklassi 2023. aasta sügisel läbi Prantsusmaa dirigent-lavastaja – Loic Pierre, kes on töötanud Veljo Tormise muusikaga. Tema kollektiiv Mikrokosmos on suur Eesti koorimuusika austaja.

„Koolitusprotsessi põhjal lõid kollektiivid kontserdid, mis jutustavad lugu või käsitlevad kindlat teemat, mis annab koorikontserdile sügavama tähenduse. Koorid ei piira oma esinemist ainult lavaga, vaid kasutavad loominguliselt kogu esinemisruumi. See võib tähendada lauljate ja publiku paigutuse muutmist, ruumi akustiliste omaduste ärakasutamist ja koori liikumist etenduse ajal. Just eriilmelisi ruume kasutades toimuvad kontserdid üle terve Kambja valla ebatavalistes kohtades, mis lisavad etendusele erilise dimensiooni. Tänu sellele on publikul võimalik võtta ette kolmepäevane rännak ühest kontsertpaigast teise kogedes erinevaid lugusid läbi koorimuusika,“ toob välja Kambja Kooriakadeemia projektijuht Tair Anton.

„Tahame augustikuise kontserdisarjaga populariseerida koorilaulu kui meile igiomast, kuid modernset muusikavormi, mis ühendab nii tänaseid kui ka homseid koorilaulu entusiaste. Koorimuusikafestival pakub külastajatele rõõmu ja energiat, nüüdisaegset kontserdielamust, kus esikohal on tundmus ning vaatepilt,“ sõnab Anton.

Koorifestivalil saab näha ja kuulata kaheksat tunnustatud koori. Üles astub Eesti vanim koor, Kambja segakoor Läte; valdavalt õpetajatest koosnev Tartu Õpetajate Naiskoor; Võrumaa noori lauljaid koondav Võru Gümnaasiumi segakoor; särtsakas Tõrva Segakoor; Eesti vanima ja suurima joogitootja nimeline kammerkoor A. Le Coq; koorimuusika tippklassi kuuluv Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor; nooruslik ja kõrgetasemeline üle-eestiline neidudekoor LEELO; kõlava nimega ja tähelepanu äratav Domina Naiskoor.

Kambja vald on 2024. aastal koos Lõuna-Eesti 19 omavalitsusega, sh Tartu linnaga Euroopa kultuuripealinn.

Festivalipassi Kambja Kooriakadeemia kontsertidele saab soetada Piletilevist.

Täpne kontserdikava: www.kambja.ee/kooriakadeemia

Lisainfo: Tair Anton, Kambja Kooriakadeemia projektijuht, 5486 0890, tair.anton@kambja.ee

Teate edastas: Marko Ojakivi, Kambja Vallavalitsuse kommunikatsioonijuht, 515 6142, marko.ojakivi@kambja.ee

Kambja Kooriakadeemia kontserdid

Kino maale
EelmineSelgus Kambja valla Räni piirkonda rajatava uue lasteaia nimi
JärgmineVallavalitsuse istungilt 10.07.2024