Unustamatu seiklus suurlaagris Spekter

198

Osalesin koos oma tütre Meribeli ja tema viie klassikaaslasega (Ülenurme Gümnaasiumi sügisel 7.e klass) Kaitseliidu noorteorganisatsioonide Kodutütarde ja Noorte Kotkaste suurlaagris Spekter. Laager toimus 1.–5. juuli Jõulumäe Tervisespordikeskuses. See oli uskumatu elamus, mis pakkus meile kõigile rohkelt uusi kogemusi, teadmisi ja sõprussuhteid.

Laagris kohtusime noortega kõikjalt Eestist, kuid kohal olid ka Poola, Läti ja Leedu noored. Kokku arvutati suisa 1234 laagrilist! Kuigi enamjaolt olidki noored just mõnes Kaitseliidu noorteorganisatsioonist, siis olid oodatud noored ka väljastpoolt organisatsioone ning juhendaja sai tulla väljastpoolt Kaitseliitu. Just sedasi endale nädalaks ajaks telgipealiku tiitli saingi. Meiega sarnaseid gruppe oli veel mitmeid.

Kindlasti oli paljude jaoks atraktiivne ka asjaolu, et kui muidu on suvised lastelaagrid päris kulukad, siis selle laagri puhul oli tegemist täiesti tasuta laagriga. Hinnas oli nii toitlustus, töötoad kui ka vaba-aja tegevused.

Juba esimesel päeval tundsime end laagris põnevalt, sest alustuseks pidime püstitama 10-kohalise jaotelgi. Õnneks saime eelneva YouTube video vaatamise ja kogenenud noorkotkaste ja kodutütarde abil selle püsti ning öömaja järgmiseks viieks päevaks oli paigas. Lastele tegi nalja, et telgil ei olnud põhja ja selle sees oli ahi.
Olime jagatud nelja all-laagrisse. Meie värviks sai kollane, mistõttu saime endale kollased rätid, milleta ei tohtinud telgistki lahkuda, rääkimata laagriplatsilt.

Järgnevatel päevadel osalesime mitmesugustes põnevates tegevustes. Õppisime esmaabi andmist, rahatarkust, fotojahi abil metsas orienteerumist, meeskonnatööd, liivaskulptuuride tegemist ja ellujäämisoskusi. Valmis said hülsist võtmehoidjad, laagripluus, plekkpurgis küünlad ja selgeks ühine laagritants. Need oskused tulevad meile kindlasti kasuks nii igapäevaelus kui ka võimalike hädaolukordade korral.
Õhtud olid aga sisustatud tantsuga. Tantsusamme aitas seada Märt Agu, diskoriteks olid Kaitseliidu kuulsused (NB! ka kindralmajor Ilmar Tamm isiklikult!) ja unustamatult rokkima pani Terminaator. Kuna viibisime seal ka 4. juulil, oli kohal USA sõjaväebänd ja ülesõidu tegid ka hävitajad.

Loomulikult oli oma osa ka võimalus tutvuda uute sõpradega ja laagriplatsi pallimängudel. Meie telgi igaõhtune rituaal oli telgiahju käima saamine, et öösel pisut end soojendada. Kui alguses tundus isegi natuke piinlik, et kuidas me nüüd siis tuld alla ei saa, siis peale neljanda abi ekipaaži kohale tulekut kadus see mõte kiirelt – asi oli ahjus.
Absoluutne tipphetk oli muidugi kohtumine Eesti presidendiga, kellega saime ka ühisele pildile. See õnnetunne laste näos oli hindamatu. Samuti on meil fotojäädvustused – Noorte Kotkaste peavanem Silver Tamm, Kodutütarde peavanem Ave Proos, kaitseminister Hanno Pevkur ja Kaitseliidu ülem kindralmajor Ilmar Tamm.

Viimaselt sain ka intervjuu, kus uurisin, et mis on tema mõtted, kuidas selline laager võiks noorte kodumaa armastust ja huvi riigis toimuva vastu soodustada. Ta oli kindlasti seda meelt, et laagris viibimine ning omavaheline suhtlus tutvustab lastele noorkotkaste ja kodutütarde maailma. Samuti oli ta nõus, et sellised laagreid võiks olla sagedamini, sest läbi selliste laagrite ja praktilise kogemuse just noored „maitse suhu“ saavadki.

Hetkel on küll emotsioonid veel kõrged, kuid peale laagrit olid nii minu tütar kui ka tema klassikaaslased seda meelt, et sooviksid liituda kohalike Noorkotkaste ja Kodutütardega. Laager sütitas neis huvi riigikaitse vastu ja andis neile arusaama, kui vahvaid ja samas praktilisi tegevusi neis organisatsioonides tehakse. Laagris tehti neile ka mitmeid loenguid just sel teemal, kes on liitlased, mida tähendab endast tegevteenistus, miks on vaja NATOt jne. Olen kindel, et see kogemus jääb neile meelde ja mõjutab positiivselt nende tulevikku.
Hanna Marii, Pärle, Meribel, Uku, Kimm-Patrick ja Sten-Oliver – suur aitäh selle vahva nädala eest! Kaitseliidule ja Kodutütardele/Noorte Kotkastele sügav kummardus selle suurepärase võimaluse eest!

Brit Mesipuu
lapsevanem

Noored Kotkad ja Kodutütred Kambja vallas

Noorte Kotkaste rühm Tornaado – rühmapealik Sander Kukk

Kodutütarde rühm Kratid – rühmavanem Elis Muru

Kodutütarde Tartu ringkonnavanem Kristel Altsaar

Lisainfot ja liitumiseks vajalikku teavet on võimalik saada Kaitseliidu noorteorganisatsioonide kodulehtedelt kodututred.ee ja nooredkotkad.ee

Kino maale
EelmineTööle võetakse heaolumeister
JärgmineAvatud talude päeval saab külastada kümmet Kambja vallas asuvat talu