Tähistatakse 230 aasta möödumist esimesest eestikeelsest koorilaulust

169
Kambja segakoor Läte on Eesti vanim tegutsev koor. Foto: Aigar Nagel

Käesoleval aastal möödub 230 aastat esimesest eestikeelsest koorilaulust. Selle tähistamiseks korraldab Kambja Kooriakadeemia 16.–18. augustini 2024 Kambja vallas koorimuusikafestivali.

Festivalikontserdid, mis peavad meeles Eesti koorilaulu sündi, toimuvad Kambja valla erinevates paikades – Ülenurmes, Kambjas, Reolas, Vana-Kuustes. Üles astuvad koorid, kes on tuntud lähedal ja kaugel. Külastajad saavad nautida Kambja segakoor Läte, Tartu Õpetajate Naiskoori, Võru Gümnaasiumi segakoori, Tõrva Segakoori, kammerkoori A. Le Coq, Tartu Ülikooli Akadeemilise Naiskoori, üle-eestilise neidudekoori LEELO ning Domina Naiskoori ülesastumisi.

Kambja Kooriakadeemia projektijuhi Tair Antoni sõnul on tegemist kordumatu võimalusega saada osa kontserdisarjast, mis toetab kooriliikumise püsimajäämist ja kooriprodutsentide järelkasvu Eestis. „Kooriakadeemia programmis osalenud koorid osalesid eelnevalt ka koolitusprogrammis, mis aitas neil lihvida ja täiendada oma oskusi parimate koolitajate käe all nii Eestist kui ka laiast maailmast,“ jätkas Anton.

EELK Tartu praostkonna praost Kristjan Luhamets on varasemalt kirjutanud, et esimest korda on kirjalikult mainitud eestikeelsest koorilaulu 1794. aastal, kui kirikuõpetaja Heinrich Andreas Erxleben pani lapsed koorikaupa laulma. See on ka põhjuseks, miks Kambjat saab pidada Eesti koorilaulu hälliks.

Kambja vald on 2024. aastal koos Lõuna-Eesti 19 omavalitsusega, sh Tartu linnaga Euroopa kultuuripealinn.

Festivalipassi Kambja Kooriakadeemia kontsertidele saab soetada Piletilevist.

Kambja Kooriakadeemia festivali avakontsert toimub 16. augustil 2024 kell 19 Kambja kirikus, kus esineb Kambja segakoor Läte. Koor, mis algselt tegutses kirikukoorina, loeb oma tegevuse alguseks aastat 1794 ja on osalenud kõikidel vabariiklikel laulupidudel alates esimesest üldlaulupeost 1869. aastal.

Täpne kontserdikava: kambja.ee/kooriakadeemia

Lisainfo: Tair Anton, Kambja Kooriakadeemia projektijuht, 5486 0890, tair.anton@kambja.ee

Teate edastas: Marko Ojakivi, Kambja Vallavalitsuse kommunikatsioonijuht, 515 6142, marko.ojakivi@kambja.ee

Kambja Kooriakadeemia kontserdid

Kino maale
EelmineTartumaa Arendusselts kinnitas märgise „Tartumaine toit“ statuudi ja valis uue juhatuse
JärgminePakendijäätmete üleandmisest