Tasuta saab anda ära seisma jäänud romud

145
2026. aastast tuleb romusõidukite eest hakata maksma mootorsõidukimaksu. Foto: Marko Ojakivi

25. juunist 2024 algab romusõidukite kokku kogumise kampaania, mille raames saab pikalt seisnud, osaliselt lammutatud ja kehvas seisukorras sõidukeid ära anda tasuta.

Kahe aasta pärast tuleb hakata selliste sõidukite eest maksma mootorsõidukimaksu. Lisaks esitas Kliimaministeerium valitsusele eelnõu, mille vastuvõtmisel Riigikogus saab 2025. aastast riigilõivu vabalt ja ilma lammutustõendita kustutada liiklusregistrist kadunud M1 ja N1 kategooria sõidukeid, mis täna vajavad selleks lammutustõendit.

Järgmisel aastal saab teadmata kandunud või ebaseaduslikult lammutatud sõidukeid lõivuvabalt registrist kustutada alates 1. jaanuarist 2025 kuni aasta lõpuni.

Kui muidu peab inimene romusõiduki jäätmekäitlejale ise ära viima või organiseerima transpordi ja tasuma romusõiduki äraveo eest, siis kampaania raames tuleb jäätmekäitleja sõidukile tasuta järele, olenemata sellest, kui halvas seisukorras see on. Üle saab anda ka osaliselt lammutatud sõidukeid.

Võrreldes varasemate kampaaniatega on võimalik sõidukeid ära anda ka inimestel, kelle nimele hoovis seisev romu ei kuulu. Sellise sõiduki kohta tuleb saata digitaalselt allkirjastatud taotlus Transpordiametile, kes palub auto omanikul vormistada volituse sõiduki üleandmiseks jäätmekäitlejale. Pärast volituse saamist tuleb äraveo tellimiseks pöörduda Eesti Autoammutuste Liit MTÜ või Kuusakoski AS poole, misjärel väljastab jäätmekäitleja lammutustõendi, mille alusel kustutatakse kadunud sõiduk registrist.

Romusõiduki äravedu saab tellida alates 25. juunist. Veo tellimiseks tuleb ühendust võtta Eesti Autolammutuste Liiduga (5787 7233, info@elv.ee) või Kuusakoski AS-ga (13660, firma@kuusakoski.ee).

Kampaania kestab 14. juulini 2024.

Täpsem info tingimuste ja taotluste esitamise kohta: kliimaministeerium.ee/romusoidukid

Lisainfo: Kliimaministeerium

Kino maale
EelmineSuletakse Tõrvandi postipunkt
JärgmineKliimaministeerium: üheksa küsimust korduskasutatavate nõude kohta avalikel üritustel