Vallavolikogu 19.06.2024 istungilt

579

Kambja vallavolikogu istung kolmapäeval, 19.06.2024 Reola kultuurimajas algas kell 17.

Istungist võttis osa 20 liiget (3 veebi teel), puudus üks liige.

Toomas Otsatalo andis enda, Urmas Kingu, Alan Uibo, Tarmo Kleimanni, Ülo Karpovi, Brit Mesipuu, Eve Kuristi, Kuldar Lepiku, Olavi Jänese nimel üle avalduse abivallavanema Toomas Järveoja umbusaldamiseks.

Päevakord kinnitati 20 poolthäälega.

Päevakord:

1. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 ülevaade

SA Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator Annela Laaneots esines ettekandega ülevaatest kultuuripealinna tegevustest.

2. Kambja valla 2023. aasta konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande kinnitamine

Vallavalitsuse finantsjuht Eve Jaanus esines ettekandega.

Kaasettekandja revisjonikomisjoni esimees Urmas Kink tegi ülevaate ka komisjoni tegevustest.

Volikogu liikmetest 10 hääletas aruande kinnitamise poolt, 10 oli vastu.

Otsus jäi seega kinnitamata. Rahandusministeerium annab uue tähtaja aruande kinnitamiseks. Kaalutakse läbi tehtud märkused.

Otsuse eelnõu OE1-4/38

3. Reola külas asuva Mingi tee 16 ja Nirgi tee 1 maaüksuste ja lähiala detailplaneeringu algatamine ja lähteseisukohtade kinnitamine

Vallavalitsuse maa- ja ehitusosakonna juhataja Timo Varik esines ettekandega eelnõust eesmärgiks algatada Reola külas asuvate Mingi tee 16 ja Nirgi tee 1 maaüksuste ja lähiala detailplaneering ja kinnitada lähteseisukohad tingimusel, et detailplaneeringu rahastamise lepingud sõlmitakse 14 päeva jooksul arvates otsuse teatavakstegemisest.

OÜ Paju Arendus esitas Kambja Vallavalitsusele 11.03.2024 taotluse Kambja vallas Reola külas asuvate Mingi tee 16 ja Nirgi tee 1 krundi detailplaneeringu algatamiseks. 15.03.2024 toimus maaüksuste omaniku vahetus ning uus omanik OÜ KT Valdus nõustus ja soovis detailplaneeringu menetlusega jätkata.

Planeeringualal kehtib Ülenurme vallavolikogu 12.04.2005 otsusega nr 35 kehtestatud Reola külas asuvate Nurme, Härtsi, Nirgi ja Uhti maaüksuste detailplaneering. Mingi tee 16 ja Nirgi tee 1 on hoonestatud.

Detailplaneeringuga on kruntidele määratud ehitusõigus kuni kahekorruseliste tootmishoonete püstitamiseks. Hoone maksimaalseks kõrguseks on määratud 12 m ning suurimaks ehitisealuseks pinnaks 36% (Mingi tee 16) ja 17% (Nirgi tee 1) krundi pindalast.

Detailplaneeringu eesmärgiks on kaaluda 100% tootmismaa sihtotstarbega Mingi tee 16 ja Nirgi tee 1 maaüksuste muutmist äri- ja tootmismaa krundiks, suurendada hoonestusala ja ehitisealust pindala ning ehitusõiguse ja arhitektuursete tingimuste määramist äri- ja tootmishoonete projekteerimiseks ja ehitamiseks. Planeeringuga tuleb anda lahendus juurdepääsudele, parkimiskorraldusele, tehnovõrkudega varustamisele, haljastusele, heakorrale ja tingimused detailplaneeringu elluviimiseks.

Planeeringuala suurus on u 3,3 ha.

Kambja valla üldplaneeringu järgi on planeeringualale määratud äri- ja tootmismaa maakasutuse juhtfunktsioon ning see asub tiheasustusalal. Eeltoodust tulenevalt ei ole algatatav detailplaneering üldplaneeringut muutev. Detailplaneeringu koostamise eesmärgid on kooskõlas valla üldplaneeringuga.

Uuringute vajadus täpsustatakse detailplaneeringu koostamisel, millega antakse lahendus ka parkimiskorralduse lahendamiseks, haljastuse ja heakorra lahendamiseks ning tingimused detailplaneeringu elluviimiseks.

Kavandatava tegevuse puhul ei ole võimalik ega ka vajalik keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamise või algatamata jätmise üle kaalutlusotsuse langetamine.

Kaasettekandja arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees Toomas Arumägi kinnitas komisjoni nõustumist detailplaneeringu algatamisega.

Volikogu otsustas algatada planeeringu (18 poolt, 2 erapooletut).

4. Uhti külas asuvate Luha ja Lapatsi maaüksusse detailplaneeringu algatamine, lähteseisukohtade kinnitamine ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamata jätmine

Maa- ja ehitusosakonna juhataja Timo Varik esines ettekandega eelnõust, mille eesmärgiks on algatada Uhti külas asuvate Luha ja Lapatsi maaüksuse detailplaneering ja kinnitada lähteseisukohad tingimusel, et detailplaneeringu rahastamise lepingud sõlmitakse 14 päeva jooksul arvates otsuse teatavakstegemisest. Otsusega jäetakse keskkonnamõju strateegiline hindamine algatamata.

AS Eesti Keskkonnateenused esitas Kambja Vallavalitsusele 18.11.2022 taotluse Kambja vallas Uhti külas asuva Luha maaüksuse detailplaneeringu algatamiseks.
Planeeringu eesmärk on kaaluda võimalust 100% jäätmehoidla maa sihtotstarbega Luha maaüksuse muutmist 50% jäätmehoidla maaks ja 50% tootmismaaks ning jäätmekäitluse kompleksi sh biogaasijaama rajamiseks vajaliku ehitusõiguse määramist hoonete ja rajatiste projekteerimiseks ja ehitamiseks. Lisaks kaalutakse võimalust 100% tootmismaa sihtotstarbega Lapatsi maaüksusele ehitusõiguse määramist jäätmejaama hoonete ja rajatiste projekteerimiseks ja ehitamiseks.

Kambja valla üldplaneeringu järgi asub planeeringuala jäätmekäitluse ja puhastusseadmete maakasutuse juhtotstarbega maaalal. Seega on taotletav tegevus kooskõlas kehtiva üldplaneeringuga.

Planeeringuala suurus on u 5,7 ha.

Uuringute vajadus täpsustatakse detailplaneeringu koostamisel, millega antakse lahendus ka planeeringuala tehnovõrkudega varustamiseks, juurdepääsude rajamiseks, parkimiskorralduse lahendamiseks, haljastuse ja heakorra lahendamiseks ning tingimused detailplaneeringu elluviimiseks.

Kavandatavale planeeringule on koostanud keskkonnamõju strateegilise hindamise eelhinnangu OÜ Hendrikson ja Ko. Eelhinnangus jõuti kokkuvõtvalt tulemusele, et arvestades hetkel teadaolevat informatsiooni kavandatava tegevuse ja piirkonna edasise arengusuuna kohta, ei ole alust eeldada olulise ebasoodsa keskkonnamõju kaasnemist keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seaduse mõistes kavandatavate tegevuste elluviimisel ning detailplaneeringu läbiviimiseks keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamine ei ole hetkel otstarbekas.

Kaasettekandja arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees Toomas Arumägi kinnitas komisjoni nõustumist eelnõuga tingimusel, et detailplaneeringu lähteseisukohtadesse lisatakse reostusuuringu tegemise kohustus.

Volikogu otsustas detailplaneeringu algatada koos muudatusettepanekutega (11 poolt, 5 vastu, 4 erapooletut).

5. Õssu külas asuvate Kulli, Lepiku tee 8a, Lepiku tee 8b, Kulli tn 1, Kulli tn 3, Põhjala tn 2, Põhjala tn 4, Põhjala tn 19, Põhjala tn 21, Kulli tänav, Põhjala tn L1, Põhjala tn L2, Kulli alajaam, Teeveere maaüksuste ja lähiala detailplaneeringu algatamine ja lähteseisukohtade kinnitamine

Maa- ja ehitusosakonna juhataja Timo Varik esines ettekandega eelnõust, mille eesmärgiks on algatada Õssu külas asuvate Kulli (kü tunnus 94901:005:1419), Kulli (kü tunnus 94901:995:1420), Lepiku tee 8a, Lepiku tee 8b, Kulli tn 1, Kulli tn 3, Põhjala tn 2, Põhjala tn 4, Põhjala tn 19, Põhjala tn 21, Kulli tänav, Põhjala tn L1, Põhjala tn L2, Kulli alajaam, Teeveere maaüksuste ja lähiala detailplaneering ja kinnitada lähteseisukohad tingimusel, et detailplaneeringu rahastamise lepingud sõlmitakse 14 päeva jooksul arvates käesoleva otsuse teatavakstegemisest.

Kambja vallavalitsusele esitati 13.04.2024 taotlus Kambja vallas Õssu külas asuvate Kulli (kü tunnus 94901:005:1419), Kulli (kü tunnus 94901:995:1420), Põhjala tn 2, Põhjala tn 4, Põhjala tn 19, Põhjala tn 21, Kulli tänav, Põhjala tn L1, Põhjala tn L2, Kulli alajaam, Teeveere maaüksuste ja lähiala detailplaneeringu algatamiseks. Taotluse esitajaks on Cesana Grupp OÜ ja maaomanikud Tiina Ranna ja Andres Hellenurme.

Planeeringualal kehtib kaks detailplaneeringut. Kulli maaüksustel ja Kulli tänav maaüksustel kehtib Kulli kinnistu detailplaneering (kehtestatud Ülenurme vallavolikogu 18.05.2004 otsusega nr 44). Detailplaneeringuga nähti ette ala jagamist elamumaa kruntideks ning ehitusõiguse määramist üksikelamute ja abihoonete rajamiseks. Detailplaneeringu kohaselt on moodustatud Kulli tänav, Hõbepaju tn 19, Lepiku tee 8, Lepiku tee 8a, Kulli tn 1 ja Kulli tn 3 krundid. Hoonestatud on Hõbepaju tn 18 ja Lepiku tee 8 ja 8a krundid. Ülejäänud osas on planeeringuala kruntimata ja hoonestamata.

Põhjala tn 2, 4, 19, 21, Kulli alajaam, Põhjala tn L1, L2 ja Teeveere kruntidel kehtib Õssu külas asuva Kulli kinnistu idaosa detailplaneering (kehtestatud Ülenurme vallavolikogu 23.01.2007 otsusega nr 3). Planeeringuala on krunditud, kuid hoonestamata. Äri- ja tootmismaa kruntidele on määratud ehitusõigus äri- ja tootmishoonete rajamiseks.

Detailplaneeringu eesmärgiks on kaaluda võimalusi planeeringualal asuvate maaüksuste ümberkruntimist (elamumaa, ärimaa, tootmismaa, transpordimaa) ja elamumaa kruntidele ehitusõiguse määramist üksikelamute ja abihoonete projekteerimiseks ning äri-/tootmismaa kruntidele ehitusõiguse määramist äri-/tootmishoonete projekteerimiseks. Planeeringuga tuleb anda ka lahendus tehnovõrkudega varustatusele, juurdepääsudele, haljastusele, heakorrale.

Planeeringuala suurus on u 7,7 ha.

Kambja valla üldplaneeringu järgi on planeeringualale määratud osaliselt elamumaa ja osaliselt äri- ja tootmismaa maakasutuse juhtfunktsioon ning see asub tiheasustusalal. Eeltoodust tulenevalt ei ole algatatav detailplaneering üldplaneeringut muutev.

Detailplaneeringu koostamise eesmärgid on kooskõlas valla üldplaneeringuga.
Uuringute vajadus täpsustatakse detailplaneeringu koostamisel. Detailplaneeringuga antakse lahendus ka parkimiskorralduse lahendamiseks, haljastuse ja heakorra lahendamiseks ning tingimused detailplaneeringu elluviimiseks.

Kaasettekandja arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees Toomas Arumägi kinnitas komisjoni toetust eelnõule.

Volikogu otsustas algatada detailplaneeringu (19 poolt, 1 erapooletu).

6. Haridus- ja kultuurikomisjoni esimehe ning aseesimehe valimine

Volikogu esimees Aivar Aleksejev esines ettekandega.

Volikogu 15.05.2024 otsusega lõpetati vallavolikogu alatise hariduskomisjoni ning kultuuri- ja spordikomisjoni tegevus. Sama otsusega moodustati haridus- ja kultuurikomisjon, mille tegevusvaldkonnad on haridus-, kultuuri- ja spordiküsimused.
Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt tuleb komisjonide esimehed ja aseesimehed valida volikogu liikmete hulgast üheaegselt salajasel hääletusel.

Esitatud kandidaatidele salajasel hääletusel antud hääled:

  • Heiki Sarapuu 10 häält
  • Kuldar Lepik 5 häält
  • Peep Puis 1 hääl

Üks sedel oli kehtetu.

Komisjoni esimeheks osutus valituks Heiki Sarapuu, aseesimeheks Kuldar Lepik.

7. Haridus- ja kultuurikomisjoni koosseisu kinnitamine

Ettekandega esines volikogu esimees Aivar Aleksejev.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt tuleb komisjonide esimehed ja aseesimehed valida volikogu liikmete hulgast. Igal volikogu liikmel on õigus kuuluda vähemalt ühte komisjoni. Teised komisjoni liikmed kinnitab volikogu komisjoni esimehe esildusel, arvestades liikmete määramisel erakondade ja valimisliitude eelnevalt esitatud ettepanekuid. Samuti arvestatakse volikogu komisjoni koosseisu kujundamisel erakondade ja valimisliitude esindajate osakaalu volikogus. Kambja valla põhimääruse järgi volikogu komisjoni liikmed kinnitab komisjoni esimehe esildisel nimekirjana volikogu avalikul hääletusel poolthäälte enamusega vähemalt 7-liikmelisena.

Vastne esimees esitas kinnitamiseks komisjoni liikmete nimekirja.

Volikogu otsustas kinnitada komisjoni liikmeteks järgmised isikud:

Tuuli Tohu, Kristi Kull, Margot Võsokov, Peep Puis, Ene Põder, Avo Alliksaar ja Kristi Mumm (19 poolt, 1 erapooletu).

Järgmine korraline istung on planeeritud toimuma 21.08.2024.

Istung lõppes kell 19.02.

Kino maale
EelmineKambja alevikus toimuvad elektri liinikoridoride hooldustööd
JärgmineMuusika on rõõmu jaoks